Kégli Központ

Egy helyen minden, ami az ingatlanokkal kapcsolatos

A Kégli Központon minden fajtájú kéglit központilag megtalálhat. Iratkozzon fel a Központi – kereső rendszerünkre is.



Haldokló belvárosi ingatlanpiac

Kidurrant a válság előtti ingatlan lufi a Belvárosban – ma már az eladó lakások egy része a legjobb utcákat is beleértve 20 és 30 millió forint között elérhető, a százmilliókért kínált luxuslakások pedig alig-alig tudnak vevőre találni. Költözni egyelőre viszonylag kevesen akarnak. Mi történt a Belvárosban?
Noha a piaci elemzők szerint Magyarország ingatlanpiacának – szemben az ír vagy a spanyol példával – az volt az egyik szerencséje, hogy a válság kitörése előtt nem fújódott fel akkorára az árlufi, mint Nyugat-Európában, azért Budapesten is jócskán akadtak túlértékelt kerületek, vagy területek. Ezek egyik éllovasa volt a budapesti belváros, ahol az ingatlanpiac felfutása idején halandó embernek eszébe sem jutott vásárolni, látva a 450-500.000 forintos, vagy még magasabb négyzetméterárakat.

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része (kétharmada) is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a pszentesi@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-37-74-es számon!

Noha pusztán a kínálati oldalt nézve az átlagos négyzetméterár még mindig 450.000 forint körül van, az eladó lakások összetétele már átalakult. Jó 30-40%-az új gazdára váró ingatlanoknak már 350.000 forint alatti négyzetméteráron is elérhető, akár a Parlament közvetlen közelében is – mára már ez a kerület is megfizethetővé vált az átlagember számára. A piacon lévő néhány, hétszámjegyű négyzetméterárral rendelkező ingatlan persze felfelé húzza az átlagot, de több megkérdezett ingatlaniroda is egyetértett abban, hogy a kerület árszínvonala és fénye az utóbbi időben egy kicsit megkopott.

Mindez egyrészt köszönhető az általános ingatlanpiaci helyzetnek – kevés a vevő, nehezebb hitelhez jutni, az emberek az elmúlt 2.5 év alatt átélt események hatására nehezebben vállalnak adósságot, másrészt azonban egyre inkább meglátszik a Belvároson az utóbbi évek folyamatos kiköltözési hulláma. Az 1990-es évek elejéhez képest a lakosság száma jelentősen csökkent, a kerület egyes részeiben hétköznap 18 óra után szinte senki nincs az utcán – különösen igaz ez a Banknegyed környékére, ahol egyre több lakást foglalnak el irodák, üzleti vállalkozások. A Kálvin tér felé eső rész, illetve a Váci utca környéke persze továbbra is forgalmas – ám az árak már ott sem csillagászatiak.


Várják a külföldieket – hiába

Nagy csapás volt ugyanis a kerületnek a külföldi vevők és bérlők 2008 őszi pánikszerű távozása – mivel ezt az \"exkluzívnak\" gondolt piacot jórészt ők, illetve az üzleti vállalkozások tartották életben. Nem véletlen, hogy ma már az Akadémia utcában, néhány lépésre a Parlamenttől 70.000 forint környékén 1.5 szobás berendezett lakást lehet bérelni, de nem feltétlenül kell hatszámjegyű bérleti díjakra gondolni a Váci utca egyes részeiben sem.

Gondot okoz az is, hogy egyre kisebb a forgalom a kerület bizonyos részeiben (megint csak a Banknegyed és környéke), a horribilis parkolási díjak miatt – így a legtöbben a kerületből csak a metróállomás és az iroda közötti útvonalat ismerik. Az egész hónapra munkaidőben bérelhető parkolóhelyek ára 60.000 forinttól kezdődik, és néhol 100.000 forint feletti összeget kérnek el – így aki csak lehet máshol parkol, így máshol végzi el vásárlási teendőit is.



Eladó ingatlanok országszerte

A lakásárak 10 millió forintnál indulnak – ennyiért a legkisebb, földszinti, belső udvari ingatlanokat kínálják, 15-18 millió között már némi kompromisszummal válogatni is lehet, az igazi kínálat 20 és 40 millió forint között található – ilyenkor már beleférhet az árba egy budai/Duna parti panoráma is. Íme néhány példa: a Széchenyi utcában 39 négyzetméteres ingatlant 14 millió forintért kínálnak (a földszinten), az Aranykéz utcában 26 négyzetméter közel 15 millió forintért vásárolható meg, de van esély ebben az árkategóriában a Váci utcában is: 16 millió forintért 37 négyzetmétert vehetünk birtokunkba. Természetesen ezekért az árakért érdemes felkészülni a körfolyosóra, valamint arra, hogy maga a ház nem feltétlenül van a legjobb állapotban.

A 20 millió forintos határ felé közeledve még mindig lehet válogatni, a Szent István körúton 58 m2-es ingatlant kínálnak néhány forinttal olcsóbban, de ugyanennyiért az Erzsébet térre vagy a Hercegprímás utcába is beköltözhetünk 49 négyzetméterre.



100 milliója van? Nem probléma!

Luxus illetve presztízs kategóriában az V. kerületben bőven találunk lakásokat – azonban a Duna melletti, a folyóra való kilátással rendelkező ingatlanokért is bőven kérhetnek a tulajdonosok 100 millió forintnál is többet. Pont ennyiért kínálnak egy 140 négyzetmétere, Parlamentre panorámás lakást – akinek azonban még ennél is több van a tárcájában, legokosabb, ha mindjárt ezt a potom 600 millió forintért kínált \"egyedi lehetőséget\" választja.
Forrás: mfor.hu
Vissza
hirdetés
webbusiness.hu


Az új lakás vásárlás álmából könnyen rémálom is lehet! - Újabb történet került elő

Az új lakások piacán már évek óta problémát okoznak az elővásárlási szerződések körüli feszültségek - csúszó átadások, megemelt árak, szerződésbe foglaltaktól eltérő méret, vagy kialakítás. A feszültségek általában a vevő, az eladó és a kivitelező között húzódnak, a fő problémát pedig látszólag a tágan értelmezett vis maior kikötések okozzák a szerződésekben - világít rá a Telex tegnapi riportja, ahol a Forest Hill lakóparkfejlesztésen keresztül mutatják be, milyen problémák is üthetik fel rendre a fejüket az elővásárlási szerződések esetén. A jelenség mindazonáltal nem egyedi és olvasóink például már évekkel ezelőtt küldtek be hasonló tapasztalatokat. Bár régen ez nem jelentett túl nagy kockázatot, de manapság már közös (fejlesztő és vevő) rizikójává vált a kivitelezés előtt akár évekkel lefoglalt lakások végső ára. Meg kell szokni és tanulni mindenkinek az új világ kihívásait.

Tovább


Az új lakás vásárlás álmából könnyen rémálom is lehet! - Újabb történet került elő

Ahogy szigorodnak a jogszabályok, úgy válnak egyre népszerűbbé a környezetkímélő lakásfejlesztések, ami a lakásfejlesztő vállalkozások forgalmán is érződik. Ugyanakkor sokszor a vásárlás megfékezése teszi a legtöbbet környezetért, hiába sarkallnak fejlesztésre a kormányzati támogatások.

Tovább


Ezek a legdrágább és a legolcsóbb utcák a Balatonnál, itt a lista

Az egymillió forintot is meghaladják a Balaton legfelkapottabb utcáinak négyzetméterárai. A koronavírus járvány hozott jelentős fellendülést a térség ingatlanpiacán.

Tovább